Jak usmażyć pieczarki?

Kotek
zapytał 23 mies. temu

oceń

5 odpowiedzi obeznanych

weriontu
0
weriontu | 22 mies. temu | 223702 pkt
Pieczarki smaży się banalnie prosto. Na początku obierz je ze skórki i pokrój w paski, jeśli pieczarki są młode to niektórzy tylko je płukają. Tak pokrojone w plastry pieczarki wrzuca się na patelnię, dobrze smakują z odrobiną cebuli. Można podlać je bulionem, usmażyć na maśle lub na oleju. Pieczarki są usmażone, kiedy zaczynają puszczać wodę, wtedy najlepiej ściągnąć je z ognia i nadają się do podawania. Jeśli natomiast smażysz pieczarki w całości, to należy je opanierować, posolić i smażyć z każdej strony do zarumienienia, około 10 minut na każdą stronę.
patrycjao19
0
patrycjao19 | 21 mies. temu | 3382 pkt
Smażone pieczarki są bardzo dobrą przekąską, którą łatwo jest przyrządzić. U naszych południowych sąsiadów, często podawane są do piwa :)
Pieczarki obieramy, obcinamy nóżki i myjemy. W garnku gotujemy osoloną wodę. Kiedy zacznie wrzeć, wrzucamy pieczarki na około 6-7 minut. Po tym czasie odcedzamy je i przelewamy zimną wodą.
Kiedy pieczarki lekko przestygną panierujemy je (według mnie wystarczy jajko i bułka tarta, opcjonalnie najpierw można obtoczyć je w mące) a następnie smażymy. Polecam smażyć je na oleju kokosowym, ponieważ nie pali się tak jak inne oleje, więc nasze pieczarki ładnie się zrumienią, ale nie spalą (bez obaw - nie posiada on zapachu ani smaku kokosa)
elemele
0
elemele | 21 mies. temu | 16169 pkt
Pieczarki wystarczy obrać i wrzucić na patelnie. Jeśli chcesz mi trochę dodać smaku to najlepiej będzie jak dorzucisz trochę masła.
tajga
0
tajga | 21 mies. temu | 5350 pkt
Ja także je solę. Wtedy puszczają nieco "soku".
elemele
0
elemele | 20 dni temu | 16169 pkt
Ja zawsze odparowuję wodę z pieczarek. A Wy?

Twoja odpowiedź

Każda wypowiedź zawiera link "dodaj komentarz". Nie umieszczaj komentarzy w tym polu.