Jak w domu przygotować ocet jabłkowy?

XkahaX
zapytał 7 lat temu

oceń

1 odpowiedź obeznanych

lady-margot
0
lady-margot | 7 lat temu | 77201 pkt
Potrzebujemy:
1 kilogram jabłek
20 dag cukru
1 dag drożdży
Jabłka nalezy umyc i pokroić na kawałeczki, razem ze skórką i pestkami. Całość trzeba przepuścić przez sokowirówkę. powstałą miazgę wkładamy do słoja lub garczka, najlepiej zaopatrzyć się w kamienny. Zalewamy to litrem przegotowanej i wystudzonej wody. Nastepnie trzeba dodać 10 dag cukru (opcjonalnie może być miód - bardziej polecam). Naczynie przykrywamy gazą i odstawiamy na 10 dni. Jeżeli dodamy do środka 1 dag drożdży i skórkę z razowego chleba, przyspieszymy proces fermentacji. Przez ten czas kilka razy dziennie należy mieszać miksturę. jeżeli minie 10 dni filtrujemy płyn przez gazę i dodajemy kolejne 10 dag cukru lub miodu. Tym razem całość odstawiamy na 45 dni. po tym czasie rozlewamy ocet do butelek i odstawiamy w chłodne miejsce.

Twoja odpowiedź

Każda wypowiedź zawiera link "dodaj komentarz". Nie umieszczaj komentarzy w tym polu.