Jak wycina się dynie na Halloween?

anonim
zapytał 8 lat temu

oceń

2 odpowiedzi obeznanych

maryjane91
0
maryjane91 | 7 lat temu | 410 pkt
Przygotowanie dyni na Halloween jest czasochłonne, lecz nie wymaga szczególnych zdolności manualnych, a efekt jest wspaniały. Na stoisku z warzywami lub w hipermarkecie wybieramy dorodny okaz dyni. W domu odcinamy jej górną warstwę i duża łyżką wybieramy miąższ. Zostawiamy ścianki grubości ok. 0,5 - 1,5 cm (w zależności od rozmiaru dyni), a następnie wydrążoną dynię przepłukujemy w środku octem. Długopisem lub marketem malujemy kontury oczu i buzi, po czym wycinamy je ostrożnie małym i ostrym nożykiem. Do środka wkładamy niewielką świeczkę lub podgrzewacz, zapalamy, przykrywamy dynie wyciętym wieczkiem. Gotowe! Lampion z dyni będzie ozdabiał nasze mieszkanie przez kilka dni.
lady-margot
0
lady-margot | 7 lat temu | 77201 pkt
Na górze należy wyciąć okrągłe wieczko. Zdejmij je i wydrąż cały miąższ. Wytnij oczy, nos i usta (najlepiej wcześniej narysować je na dyni czubkiem noża) - można sobie pomagać np. okrągłą łyżeczką lub wycinakiem do jabłek. Źle wycięty kawałek można naprawić. Wbij wykałaczkę lub szpilkę w uszkodzone miejsce, a następnie we fragment, który chcesz 'przykleić'. W ten sposób złączyć można obie części. Aby lampion był trwalszy, przed włożeniem świeczki trzeba go dobrze wypłukać, a potem codziennie zraszać dynię wodą. Można też natrzeć zewnętrzną powierzchnię dyni wazeliną, co pomoże jej utrzymać wilgoć.

Twoja odpowiedź

Każda wypowiedź zawiera link "dodaj komentarz". Nie umieszczaj komentarzy w tym polu.