oceń
2 odpowiedzi
1
weriontu
| 7 lat temu
Osobiście uwielbiam sos śmietanowy z pieczarkami i białym pieprzem. Ma wspaniały i delikatny smak. Najpierw należy przygotowac pieczarki, obrać je i pokroić. Chwilę je podsmażam razem z cebulką, następnie zalewam śmietaną 18%. Pieczarki powinny się w nim dusić około 30 minut, w tym czasie przyprawiam sos solą oraz białym pieprzem. Następnie można zagęścić sos mąką, jednak zwykle ma on dostateczną konsystencję i bez tego. Sos świetnie nadaje się do różnego rodzaju makaronów czy nawet placków ziemniaczanych.
0
lady-margot
| 7 lat temu
Potrzebne będą:
1 cebula
20 dag pieczarek
1 szklanka gęstej śmietany
garść posiekanej zieleniny (tymianek, natka pietruszki, szczypiorek, bazylia)
1 łyżeczka przesianej mąki pszennej
2 łyżki masła lub margaryny
sól, pieprz, mielona papryka, szczypta vegety
Pieczarki oczyszczamy, kroimy w plasterki i dusimy na tłuszczu. Śmietanę mieszamy z mąką i szczyptą vegety - dodajemy to do pieczarek, mieszamy i podgrzewamy na niewielkim ogniu, do chwili aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku i mieszamy z posiekaną zieleniną. Jeszcze chwilkę podgrzewamy. Sos taki jest wyśmienitym dodatkiem do mięs, kasz, ryżu i makaronu.
1 cebula
20 dag pieczarek
1 szklanka gęstej śmietany
garść posiekanej zieleniny (tymianek, natka pietruszki, szczypiorek, bazylia)
1 łyżeczka przesianej mąki pszennej
2 łyżki masła lub margaryny
sól, pieprz, mielona papryka, szczypta vegety
Pieczarki oczyszczamy, kroimy w plasterki i dusimy na tłuszczu. Śmietanę mieszamy z mąką i szczyptą vegety - dodajemy to do pieczarek, mieszamy i podgrzewamy na niewielkim ogniu, do chwili aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku i mieszamy z posiekaną zieleniną. Jeszcze chwilkę podgrzewamy. Sos taki jest wyśmienitym dodatkiem do mięs, kasz, ryżu i makaronu.