Jak zrobić sos grzybowy?

Kotek
zapytał 3 lata temu

oceń

3 odpowiedzi obeznanych

weriontu
0
weriontu | 3 lata temu | 223714 pkt
Zrobienie sosu grzybowego nie jest trudne. Jeśli masz grzyby suszone namocz je w wodzie i pogotuj około 10-15 minut, by zmiękły. Odcedź wodę i następnie gotuj je w bulionie, do którego powoli wlewaj śmietanę. W taki sposób sos musi się pogotować jeszcze około 20 minut, śmietanę dodaje się kilka razy, w zależności d preferencji smakowych. Na sam koniec sos należy lekko zagęścić mąką i gotowe. Przy sosie pieczarkowym postępuj tak samo, z tym że pieczarki wcześniej podsmaż na maśle.
patrycjao19
0
patrycjao19 | 2 lata temu | 3382 pkt
Sos grzybowy to prosty, szybki i pyszny dodatek do wielu dań. Można go podawać zarówno do mięs jak i do dań jarskich (np. placków ziemniaczanych, klusek śląskich czy kopytek).
Można wykonać go z różnych grzybów zarówno świeżych jak i suszonych czy nawet mrożonych.
Kiedy dysponujemy grzybami mrożonymi i świeżymi, to postępujemy bardzo podobnie. W rondlu na oliwie szklimy pokrojoną w kostkę cebulkę (można dodać również posiekany czosnek). Następnie dodajemy pokrojone grzyby (jeżeli sos robimy z grzybów mrożonych to należy je rozmrozić i pokroić, lub najlepiej mrozić już pokrojone ;) ). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dusimy na delikatnym ogniu aż będą miękkie. W zależności od upodobań, do sosu można dodać śmietanę, jednak należy pamiętać aby najpierw ją zahartować (do zimnej śmietany dodajemy odrobinę gorącego sosu i dopiero wtedy całość dodajemy do rondla).
Jeżeli sos wykonujemy z grzybów suszonych, to należy je wcześniej namoczyć w wodzie, kiedy zmiękną odsączyć, a następnie postępować podobnie jak z grzybami świeżymy czy mrożonymi.
Smacznego
elemele
0
elemele | 2 lata temu | 16556 pkt
Grzyby bardzo dobrze komponują się ze śmietaną, więc warto pomyśleć o takim sosie. Wystarczy podsmażyć cebulę, grzyby, doprawić i na końcu dodać kremówkę.

Twoja odpowiedź

Każda wypowiedź zawiera link "dodaj komentarz". Nie umieszczaj komentarzy w tym polu.