Jak zrobić wino z jabłek?

anonim
zapytał 8 lat temu

oceń

2 odpowiedzi obeznanych

lady-margot
0
lady-margot | 7 lat temu | 77201 pkt
Wina, nalewki, syropy najlepiej smakują przygotowywane według starych, domowych receptur. W zależności od rodzaju jabłek zużywa się różną ilość składników. Oto propozycje:
* Jeżeli mamy kwaśne jabłka lub owoce ze spadów - ok. 5 kilogramów jabłek myjemy i kroimy w ćwiartki. Gotujemy 6 litrów wody i zalewamy wrzątkiem jabłka. Przykrywamy szczelnie pokrywą i zostawiamy do ostygnięcia. Dalej dodajemy 3 gramy pożywki i wlewamy do butli 10 l. Dodajemy 160 - 200 gramów cukru. Dalej postępujemy jak z innymi winami owocowymi (jako pożywka fosforan amonowy).
* Jeżeli mamy jabłka słodkie - czynności analogicznie ale: 7 kilogramów jabłek zalewamy 10 litrów wody. Cukru dodajemy nie więcej niż 160 gramów. Można dodać troszkę kwasku cytrynowego (kilka gramów).
* Jeżeli chcemy otrzymać MOCNE winko - do 10 litrów moszczu z jabłek trzeba dodać 5 litrów roztworu cukrowego z 2 kilogramów cukru i 35 g kwasku cytrynowego. Na koniec jeszcze 6 g pożywki.
vilge
0
vilge | 7 lat temu | 431 pkt
Na sam początek należy z jabłek otrzymać moszcz, najwygodniej robi się go w sokowirówce.Najłatwiejszy, znany mi oraz sprawdzony osobiście przepis na moszcz przedstawia się następująco:
Jabłka myjemy i kroimy usuwając przy tym nadgniłe części.Następnie wyciskamy sok w sokowirówce.Otrzymaną gęstą ciecz filtrujemy przez płótno i zlewamy do balona fermentacyjnego.Teraz zostało nam dodanie drożdży oraz cukru i wody, proporcje tych ostatnich są zależne od samych jabłek oraz tego, jakie wino chcemy otrzymać.Fermentacja powinna zachodzić w temperaturze pokojowej.

Twoja odpowiedź

Każda wypowiedź zawiera link "dodaj komentarz". Nie umieszczaj komentarzy w tym polu.