Jakie składniki są potrzebne do przyrządzenia placków ziemniaczanych?

sirodo
zapytał 8 lat temu

oceń

7 odpowiedzi obeznanych

punix
0
punix | 8 lat temu | 1076 pkt
Jak łatwo się domyślić głównym składnikiem potrzebnym do przyrządzenia placków ziemniaczanych są... ziemniaki. Należy je obrać i surowe zetrzeć na papkę. Warto odczekać aż ze startych ziemniaków oddzieli się woda i odlać ją. Kolejne niezbędne składniki to jajko i odrobina mąki oraz soli i pieprzu. Placki ziemniaczane będą smaczniejsze jeśli dodamy także trochę startej cebuli oraz łyżkę śmietany. Należy pamiętać że do smażenia potrzebna jest dość duża ilość tłuszczu, w przeciwnym razie placki łatwo się przypalą.
lady-margot
0
lady-margot | 7 lat temu | 77201 pkt
Podstawowym składniekiem są oczywiścieziemniaki. Należy je obrać i dokładnie umyć. Tak przygotowane trzeba zetrzeć na tarce z najmniejszymi oczkami lub na odpowiedniej maszynce. Odstawiamy ziemniaki na chwilę, między czasie ścieramy w taki sam sposób cebulę i czosnek. Odlewamy wodę z ziemniaków i dodajemy starte warzywa. Następnie dosypujemy mąkę, dodajemy jajka i przyprawy według gustu. Jeśli ktoś woli czosnek świeży można zastąpić takim sproszkowanym. Wyrabiamy masę z wszystkich składników i smażymy placki na głębokiem oleju. Podajemy od razu na gorąco solo albo np. z gulaszem lub ze śmietaną.
rybik
0
rybik | 7 lat temu | 250 pkt
Przygotowanie placków ziemniaczanych nie wymaga dużego nakładu pracy. Potrzebujemy surowe ziemniaki, które należy obrać i zetrzeć na tarce. Następnie dodajemy jajka, surową cebulę pokrojoną w kostkę (można dodać również czosnek), mąkę, sól oraz pieprz. Istotne są również przyprawy. Z łatwością możemy kupić odpowiednią mieszankę przypraw do ziemniaków, ale jeśli taką nie dysponujemy podstawowym składnikiem jest majeranek oraz mielony kminek. Po dodaniu wszystkich składników masę należy wymieszać i smażyć na oleju.
aneczka173
0
aneczka173 | 7 lat temu | 100735 pkt
Oczywiście ziemniaki, które po umyciu i obraniu ścieramy na drobnej tarce na masę. Do tego dodajemy startą w taki sam sposób cebulę. Następnie jedno jajko, a potem mąkę. Do smaku należy osolić i popieprzyć ciasto. Placki pieczemy na głębokim oleju, przekładając, aby się nie przypaliły.
norcia
0
norcia | 7 lat temu | 5595 pkt
Placki ziemniaczane mogą być w różnych smakach. Wszystkie zawierają oczywiście kartofle, jajko i mąkę. I tak: można, po odciśnięciu wody ze startych ziemniaków dodać do nich startej marchewki (placki wtedy będą się ciekawie rumieniły podczas smażenia z powodu karotenu), nie dodajemy już wówczas żadnych innych składników oprócz przypraw tj. sól, bazylię. Ja dodaję jeszcze startej gałki muszkatołowej i imbiru. Świetne są też placki ze szpinakiem - nie dodaję do tych cebuli, tylko dużo czosnku, a ponieważ czosnek wzdyma, dobrze jest dodać koperku i tymianku, dalej - np. oregano, można dodać sosu sojowego ( nie dla uczulonych na orzehy itp.), pieprz. Do tradycyjnych dodaję: dużo cebuli - nie trę jej, kroję w drobną kosteczkę, łyżka słodkiej papryki, sporo (1/4 łyżeczki) chilli, 1 łyżka płatków owsianych, 1 łyżka siemienia lnianego w ziarenkach (zamiast śmietany), starta gałka muszkatołowa, bazylia. Wszystkie placki ziemniaczane można podawać polane sosem; ja taki robię z serka topionego wymiesznego z twarożkiem homogenizowanym; a do nich dodaję : szczypiorek, paprykę, pomidora i cukinii - wszystkie warzywa idealnie drobniutko pokrojone i idealnie wymieszane z serkami + trochę koperku, sól (dużo soli mają serki topione - trzeba więc uważać).
patrycjao19
0
patrycjao19 | 7 lat temu | 3382 pkt
Placki ziemniaczane można przygotowac na wiele sposobów, wykorzystując różne dodatki.
Podstawowe ciasto:
ziemniaki (w zależności od ilości osób, około 2 średnie ziemniaki na osobę) obrac, dokładnie oczyścic a następnie zetrzec na tarce (bardzo drobne oczka). Do masy ziemniaczanej dodac 1 startą obraną cebulę oraz 2 ząbki czosnku. Do tak przygotowanej masy dodac kilka łyżek mąki (tak aby ciasto nie było zbyt rzadkie). Posolic oraz popieprzyc do smaku, dodac szczyptę ostrej papryki. Aby placki wyrosły dodac łyżeczkę proszku do pieczenia oraz 3-4 łyżki mleka.
Smażyc na oleju na złoty kolor, następnie odsączyc na reczniku papierowym. Podawac z kechupem lub gulaszem (placki po węgiersku).
Aby placki były nietypowe, można do masy dodac pokrojoną w cwiarteczki i przypieczoną wcześniej kiełbasę. Wtedy na pieczące się placki można dodac jeszcze starty żółty ser.
życzę smacznego.
Madziulka
0
Madziulka | 6 lat temu | 48593 pkt
Ziemniaki, cebula, jajko, mąka, przyprawy (sól, pieprz i te, które się lubi). Najlepiej smażyć na smalcu. Najzdrowiej jest wtedy.

Twoja odpowiedź

Każda wypowiedź zawiera link "dodaj komentarz". Nie umieszczaj komentarzy w tym polu.