Jakie wino najbardziej pasuje do włoskiej potrawy (makaron boloński)?

anonim
zapytał 8 lat temu

oceń

6 odpowiedzi obeznanych

ania1988
0
ania1988 | 8 lat temu | 604 pkt
Do takiej potrawy idealnie będzie czerwone wino. Podkreśli ono smak potrawy. Jeśli jesteś smakoszem win, proponuję wytrawne. Jeśli jednak nie przepadasz za charakterystycznym, kwaskowatym smakiem, możesz równie dobrze wybrać wino półwytrawne. Absolutnie nie będzie pasowało wino białe, ani wino korzenne typu vermouth.
Popiec
0
Popiec | 7 lat temu | 4818 pkt
Do kuchni włoskiej, w tym do makaronu bolońskiego pasuje wino czerwone wytrawne. Jest to makaron z mięsem wieprzowym, dlatego nie poleca się wina białego, które lepiej pasuje do ryb i mięsa białego. Można wypić również wino półwytrawne. Jednak zdecydowanie polecam bardziej wino wytrawne, które w razie potrzeby można leciutko rozcieńczyć niegazowaną wodą.
varmiann
0
varmiann | 7 lat temu | 1659 pkt
Oczywiście, że czerwone pasuje najlepiej do tego rodzaju włoskich potraw. We Włoszech podają je w uroczych karafkach. W Polsce w jednej z krakowskich restauracji le Scandale jadłam kiedyś pappardelle z polędwicą wołową, borowikami i sosem pomidorowym dodatek czerwonego wina ze szczepu Cabernet Sauvignon było idealnym dopełnieniem całego dania.
aleksandrunia
0
aleksandrunia | 7 lat temu | 1277 pkt
Do potraw z mięsa i makaronu z pomidorami ja polecam czerwone wytrawne wino. Ewentualnie dla półwytrawne, ale koniecznie czerwone. Polecam Carlo Rossi. Jeżeli to kolacja we dwoje to dodaj świece i romantyczny wieczór gotowy.
Energia
0
Energia | 5 lat temu | 235 pkt
Do włoskiej kuchni świetnie pasuje czerwone, wytrawne wino. Bardzo dobre wina znajdziesz tutaj http://alkohole24.net/index.php/kategoria/wina
krawczyk.ania89
0
krawczyk.ania89 | 4 lata temu | 43850 pkt
W dużej mierze zależy to od gustu.

Twoja odpowiedź

Każda wypowiedź zawiera link "dodaj komentarz". Nie umieszczaj komentarzy w tym polu.