Które kwiaty są jadalne i do jakich potraw można ich użyć?

anonim
zapytał 8 lat temu

oceń

3 odpowiedzi obeznanych

Locustus
0
Locustus | 8 lat temu | 490 pkt
Do kwiatów jadalnych należą m.in. bratki oraz kwiaty czarnego bzu. Bratki przyrządza się w panierce takiej jak do kotletów, a następnie smaży w głębokim tłuszczu. Z kwiatów czarnego bzu można przyrządzić lemoniadę-przygotowywana tak jak kompot.
jowiszek87
0
jowiszek87 | 7 lat temu | 1543 pkt
Najbardziej popularne jadalne kwiaty stosowane są w medycynie i ziołolecznictwie. Zaliczają się do nich mniszek lekarski, bez czarny rumianek. Kwiaty można stosować również do zaparzania herbatek. Najpopularniejsze w stosowaniu są hibiskus, róża i szałwia. Kwiaty takie jak aksamitka wąskolistna czy nasturcja wiąksza o lekko pieprzowym smaku można z powodzeniem stosować do sałatek. Natomiast szerokie zastosowanie przy wypiekach mają pelargonie.
lady-margot
0
lady-margot | 7 lat temu | 77201 pkt
Najpopularniejszym jadalnym kwiatem jest róża. Z jej płatków przygotowywane są znakomite konfitury, stosowane są jako nadzienia do pączków i innych wypieków. Ucierana róża jest również świetnym dodatkiem do herbaty. Poza tym jadalne są kwiaty cykorii - używa się ich jako składnik sałatek lub dodatek do drinków, można je również zamrażać w kostkach lodu, które później dodamy do napojów. Bardzo popularny jest też goździk, jego dno kwaitowe jest gorzkie, ale za to płatki wykorzystuje się często w przygotowywaniu napojów i deserów.

Twoja odpowiedź

Każda wypowiedź zawiera link "dodaj komentarz". Nie umieszczaj komentarzy w tym polu.